Aspergemarkt

Donderdag 10 mei 2018

Aspergemarkt in Arcen, ieder jaar op Hemelvaartsdag

In het centrum van Arcen vindt ieder jaar op Hemelvaartsdag de traditionele Aspergemarkt plaats. De Koninklijke Harmonie van Arcen tekent voor de organisatie. De markt speelt zich af op het intieme Raadhuisplein, de Kerkstraat, de Maasstraat en de Schans. De markt begint om 11.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Op diverse terrassen is het goed toeven en de rondtrekkende live-muziek, goochelaar en clowns verhogen de gezelligheid. De terrassen blijven bij goed weer geopend tot 22.00 uur. Ongetwijfeld zal ook na dit tijdstip in het Arcense centrum volop vertier zijn. De organisatie zet alles in het werk om de bezoekers een gevarieerd programma te bieden. Uiteraard vormt het witte goud de hoofdmoot van de activiteiten en zo kan men volop asperges kopen en ervan genieten.

Demonstraties
Op de markt is een aspergebed aangelegd waar op gezette tijden demonstraties worden gegeven over het oogsten van het witte goud (asperges steken), asperges sorteren en wassen middels een machine. Verder zijn er werktuigen te zien die met de aspergecultuur te maken hebben.

Op de markt worden aspergespecialiteiten geserveerd. In de restaurants in het centrum worden speciale aspergemenu’s geserveerd. Verder worden er ‘asperge-produkten’ aangeboden zoals asperge-vlaai, asperge-chocolade, asperge-kaas, asperge-servies etc. Ambachten die te maken hebben met de streek en streekproducten zijn ook op de markt vertegenwoordigd.

Aspergekoningin
Als bezoeker van de markt ontmoet u vast en zeker ook de Aspergekoningin. Zij krijgt dit jaar bezoek van de Spargelprincessin en haar Grenadier uit het naburige Walbeck. Om 13.00 uur maakt zij haar opwachting en is de rest van de middag met haar gevolg op de markt aanwezig. Zij kunnen u alles vertellen over asperges en aanverwante zaken.

Film en foto’s
Een film en een fotoreportage over asperges geven een goed beeld over alle facetten van het witte goud. Men kan niet alleen zien hoe het zaad zich tot plant ontwikkelt, maar ook wordt er op duidelijke wijze weergegeven hoe de plant de asperge voortbrengt en wat een aspergeteler allemaal moet doen voordat hij kan gaan oogsten. Uiteraard komen ook het steken en de hierop volgende werkzaamheden in beeld.

Kinderen
Ook aan de jonge bezoekers wordt gedacht. Er zijn draaimolens, een springkussen en je kunt je leuk laten schminken.